top of page

Tandfyllningar

Tänk dig att kunna le med självförtroende och kunna tugga utan att tänka på skador på tänderna som kan påverka ditt utseende. Tack vare dentala fyllningar har vi möjlighet att återställa våra tänder till deras ursprungliga styrka och skönhet, och bevara en frisk munhälsa.


Dentala fyllningar/lagningar är en enkel och effektiv lösning för att åtgärda skador på tänderna som kan uppstå på grund av karies eller emaljfrakturer. Tack vare utvecklingen inom tandvården har fyllningar blivit mer hållbara och estetiska, vilket innebär att de ser ut och känns som dina egna tänder. De finns i en mängd olika material, inklusive komposit, glasjonomer och keramik, och din tandläkare kan hjälpa dig att välja det bästa materialet för din situation.


En dental fyllning tar bara en kort stund att sätta in och är en enkel procedur. Din tandläkare kommer att borra bort det skadade området och sedan fylla det med det valda materialet. Tandläkaren kommer också att polera och forma fyllningen så att den ser och känns som en del av din tand. Efter proceduren kommer du att kunna återgå till dina vanliga aktiviteter omedelbart, och du kommer att känna dig bekväm och säker på ditt leende.


Men det bästa av allt är att dentala fyllningar inte bara ser bra ut, de hjälper också till att bevara din munhälsa. De hjälper till att hindra kariesangrepp att sprida sig djupare i tanden, samtidigt som de stärker det skadade området och gör det mindre benäget för framtida skador.


Så om du har en tand med en skada eller ett hål, tveka inte att prata med din tandläkare om möjligheten att utföra fyllningsterapi. Det kan vara den enklaste och mest effektiva lösningen för att återställa ditt leende och bevara din munhälsa.

Hur går behandlingen till?

Fyllningsterapi/lagning är en enkel och ofta smärtfri procedur som tar ungefär 30 minuter till 1 timme att fullfölja.


Processen går ungefär till som följande:

  • Bedömning: Din tandläkare kommer att granska det skadade området och bedöma om fyllningsterapi är lämplig för din situation. Din tandläkare kommer också att diskutera vilken typ av material som är lämpligast för dig.

  • Rengöring: Din tandläkare kommer att rengöra det skadade området för att ta bort all karies och förbereda tanden för fyllningen.

  • Preparation: Din tandläkare kommer att använda en säkerhetskapsel eller granntandsskydd för att skydda dina övriga tänder och mjuka vävnader från det material som används under proceduren.

  • Fyllning: Din tandläkare kommer att använda olika instrument för att applicera det valda materialet till det skadade området. Tandläkare kommer att forma och polera fyllningen så att den ser och känns som en del av din tand.

  • Efterbehandling: Efter proceduren kommer din tandläkare att göra en sista granskning och ge dig instruktioner om viktiga förebyggande åtgärder, såsom regelbunden tandhygien och kostvanor för att undvika framtida karies. Det är viktigt att du följer tandläkares rekommendationer efter en lagning för att säkerställa en långvarig prognos.


Det finns flera olika typer av fyllningar, bland annat:

  • Kompositfyllningar: Kompositfyllningar är gjorda av plastmassa som innehåller partiklar av glas eller kvarts. De är mer estetiskt tilltalande än amalgamfyllningar och kompomerfyllningar och används ofta för att fylla tänder som är synliga när du pratar eller skrattar. De har en högre livslängd än kompomerfyllningar, men är också mer kostsamma.

  • Glasjonomerfyllningar: Glasjonomer innehåller fluorid och är mindre fuktkänsliga, glasjonomer används för långtidstemporära fyllningar, tandhalsfyllningar och tandfyllningar av mjölktänder

  • Glasjonomer förstärkta med resiner (plastförstärkta): Används för lagning av tandhalsar och lagning av mjölktänder eftersom dessa tänder inte blir hög belastade vid tuggning.


Din tandläkare kommer att rekommendera den bästa lagningstypen för dig baserat på din unika situation, inklusive placeringen av den skadade tanden, kostnaderna och estetiska önskemål.


Har du flera frågor eller funderingar kring denna behandlingen tveka inte att kontakta vår tandläkare på Dentriri som gärna svarar på dina frågor.


Besök gärna vår blogg för vidare information om denna behandlingen. Där hittar du mer information om andra dentala behandlingar och förebyggande tandvårdsåtgärder som du kan hemma i ditt badrum.

8 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page