top of page

Kronterapi

Tandkronor – Lösningen för skadade eller förfallna tänder

Har du någonsin känt dig generad över dina skadade eller förfallna tänder när du ler eller pratar? Har du svårt att tugga på grund av skadade tänder? Tandkronor kan vara lösningen du har letat efter!


Vad är en tandkrona?

En tandkrona är en konstgjord skal som täcker en skadad eller förfallen tand, ge den en ny form och styrka. Tandkronor är gjorda av material som hel keramiska porslin eller metallkeramik, och är designade för att se och kännas som en naturlig tand.


Vad är fördelarna med en tandkrona?

En tandkrona skyddar den skadade eller förfallna tanden från ytterligare skada och förhindrar att problemen förvärras.

En tandkrona förbättrar utseendet och återställer tandens ursprungliga form och storlek.

En tandkrona ger tanden styrka och kraft, så att du kan fortsätta att äta de matvaror du älskar utan oro för att tanden ska gå sönder.


Vad händer under en tandkrona behandling?

Behandlingen för en tandkrona tar vanligtvis två besök till tandläkaren. Under första besöket, tandläkaren kommer att förbereda tanden för kronan genom att borra bort det skadade eller förfallna materialet och skapa utrymme för kronan. Därefter tar tandläkaren ett avtryck av tanden och skickar det till en tandtekniker för att göra den perfekta tandkronan.


Kolla gärna på video nedan för en mer detaljerad beskrivning av behandlingen:

Under andra besöket, kommer tandläkaren att sätta fast kronan på tanden och kontrollera att den passar ordentligt. När du lämnar kliniken kommer du att ha en vacker, stark och hälsosam tand igen!


Om du har skadade eller förfallna tänder, är det viktigt att söka behandling så snart som möjligt. Kronterapi är en fantastisk lösning för att återställa din tands hälsa, styrka och utseende.


Boka en konsultation hos oss på Dentriri idag för att lära dig mer om kronterapi och om den är det rätta valet för dig.


Det finns en mängd olika alternativ när det gäller material som används för tandkronor, inklusive porslin, keramik och metallkeramik. Helkeramik och porslin är vanligtvis det mest estetiskt tilltalande alternativet eftersom de ser ut och känns som en naturlig tand. De är också mycket hållbara och resistenta mot missfärgning. Metallkeramiska kronor med kobolt-krom kärna är också hållbara alternativ, men de är vanligtvis inte så estetiskt tilltalande eftersom de har en metallisk skarv.

Tandkronor är en viktig investering i din munhälsa och kan vara livräddande för en hotad tand. De kan också förbättra ditt självförtroende och ge dig ett vackert leende.

Kort sammanfattning om behandlingen:
  • Förberedelse: Tandläkaren undersöker tanden eller tänderna som ska behandlas. Den skadade tanden slipas så att den är redo för kronan.

  • Avtryck: Tandläkaren tar ett avtryck av den förberedda tanden för att skapa en noggrann modell av din mun.

  • Tillverkning: Avtrycket skickas till en dental laboratorium där en tandtekniker tillverkar den skräddarsydda kronan. Detta kan ta några dagar.

  • Temporär krona: Tandläkaren placerar en temporär krona på tanden för att skydda den tills den permanenta kronan är klar.

  • Montering: När den permanenta kronan är färdig, tar tandläkaren bort den temporära kronan och placerar den permanenta kronan på tanden. Tandläkaren kontrollerar och justerar kronan för att säkerställa en perfekt passform och komfort. Kronan cementeras permanent vid god anslutning till de preparerade tänderna och vid god passform.

  • Uppföljning: Din tandläkare kommer att planera en uppföljning för att kontrollera att allt är i ordning och att kronan sitter ordentligt.


Kronterapi är vanligtvis smärtfri och kräver ingen särskild förberedelse. Din tandläkare kommer att ge dig specifika instruktioner för att ta hand om din tand under hela behandlingen för att säkerställa en framgångsrik resultat.

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page