top of page

Orala Sjukdomar

Orala sjukdomar är sjukdomar som drabbar munhålan och områdena runt munnen, såsom tänder, tandkött och tungan. De kan vara både infektiösa och icke-infektiösa, och kan orsakas av bakterier, virus, svampar eller andra faktorer.



Orala sjukdomar kan orsakas av olika faktorer, såsom dålig munhygien, kostvanor, rökning, stress och hormonförändringar. Det är viktigt att sköta om sin munhälsa genom att borsta tänderna två gånger per dag, använda tandtråd och besöka tandläkaren regelbundet för att förebygga orala sjukdomar.


Några exempel på orala sjukdomar är karies (tandkaries), parodontit (tandlossning), känsligt tandkött, munblåsor och herpes. Dessa sjukdomar kan orsakas av en obalans i munhålans mikroflora, brist på oral hygien, dålig kost eller andra faktorer som rökning och stress.

Orala sjukdomar är sjukdomar som drabbar munnen, tänderna och käkarna.

Några exempel på orala sjukdomar inkluderar:

  • Karies: Karies är den vanligaste orala sjukdomen och uppstår när bakterier i munnen bryter ner tänderna. Karies kan orsaka hål i tänderna och kan leda till tandvärk och tandförlust om den inte behandlas.

  • Tandköttsinflammation: Tandköttsinflammation (gingivit) är en sjukdom som drabbar tandköttet. Tandköttsinflammation kan orsaka tandlossning parodontit om den inte behandlas. Parodontit är en infektionssjukdom som drabbar de benstrukturer som håller fast tänderna.

  • Munsår: Munsår är små sår som uppstår i munnen, ofta på läpparna eller på insidan av kinderna. Munsår kan orsakas av infektioner, stress eller av vissa läkemedel.

  • Tandvärk: Tandvärk är ett vanligt problem som kan orsakas av olika faktorer, såsom karies, tandinfektioner, tandköttsinflammation, skador eller obalanser i käkleden. Tandvärk kan vara allvarligt och kan påverka din dagliga rutin. Om du har tandvärk, rekommenderar jag att du söker hjälp från en tandläkare så snart som möjligt för att få rätt behandling och lindra smärtan. I väntan på att kunna träffa en tandläkare kan du ta smärtstillande medicin.

  • Tandsten: En samling av plack, bakterier och avlagringar som kan orsaka tandlossning och tandinfektioner

Det finns många olika orala sjukdomar som kan påverka munhälsan. En vanlig oral sjukdom är karies, som är en infektion som angriper tänderna och kan orsaka hål i emaljen. En annan vanlig oral sjukdom är parodontit, som är en sjukdom som påverkar tandköttet och de stödjande strukturerna runt tänderna. Det finns också många olika sjukdomar som påverkar tandköttet, såsom gingivit och periodontit. Andra orala sjukdomar inkluderar muntorrhet, munirritationer, munblåsor och olika typer av muncancer.

Om du har några av dessa sjukdomar eller andra problem i munnen, bör du kontakta en tandläkare eller en vårdgivare för att få råd och behandling.

Förebyggande åtgärder mot orala sjukdomar:

Det finns flera föerbyggande åtgärder du kan vidta för att förebygga orala sjukdomar:

  1. Borsta tänderna två gånger per dag: Borsta tänderna morgon och kväll med fluoridtandkräm för att rengöra tänderna och hjälpa till att förebygga karies.

  2. Använd tandtråd: Använd tandtråd varje dag för att ta bort plack och matrester som kan orsaka tandlossning och tandköttsinflammation.

  3. Besök tandläkaren regelbundet: Besök tandläkaren minst en gång per år för en professionell rengöring och undersökning.

  4. Ät en hälsosam kost: Välj en kost rik på grönsaker och andra nyttiga livsmedel och begränsa intaget av socker och stärkelse.

  5. Sköt om din munhygien: Använd en munskölj för att hjälpa till att rengöra munhålan och förebygga orala sjukdomar.

  6. Sluta röka: Rökning ökar risken för många olika orala sjukdomar, så att sluta röka kan vara en viktig förebyggande åtgärd.

Genom att följa dessa råd kan du hjälpa till att förebygga orala sjukdomar och bibehålla en sund munhälsa.

18 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page