top of page

Munhygien tips för diabetik

Diabetes kan påverka munhälsan på olika sätt. Personer med diabetes har en ökad risk att få muninfektioner, tandlossning och karies. Därför är det viktigt att sköta sin munhygien på rätt sätt om man har diabetes.


Här är några tips för att bibehålla god munhygien som diabetiker:

  1. Borsta tänderna två gånger om dagen med en mjuk tandborste och fluoridtandkräm.

  2. Använd tandtråd regelbundet för att få bort matrester mellan tänderna.

  3. Gör regelbundna besök hos tandläkaren, minst en gång per år.

  4. Undvik sockerrika livsmedel så mycket som möjligt. Socker kan bidra till att bakterier i munhålan bildar syra, vilket kan orsaka karies.

  5. Drick tillräckligt med vatten för att hålla munhålan fuktig och förebygga muntorrhet.

  6. Prata med tandläkaren om du tar mediciner som kan påverka din munhälsa, så att du kan få råd om hur du ska sköta din munhygien på bästa sätt.

  7. Rök inte och använd inte snus, eftersom det kan öka risken för muninfektioner och tandlossning.

Att sköta sin munhygien på rätt sätt är viktigt för alla, men särskilt för personer med diabetes. Genom att följa dessa tips kan du minimera risken för muninfektioner.

Diabetes kan påverka munhälsan på flera olika sätt. Människor med diabetes har en ökad risk att drabbas av karies, gingivit (inflammation i tandköttet) och parodontit (infektionssjukdom med inflammation i vävnader som håller tänderna på plats i käkbenet). Detta kan bero på att diabetes kan påverka blodcirkulationen och immunförsvaret, vilket kan göra att tandköttet får sämre läkningsförmåga och är mer mottagliga för infektioner.


Människor med diabetes har också en ökad risk att drabbas av muntorrhet, eftersom diabetes kan påverka salivproduktionen. Muntorrhet kan öka risken för karies eftersom saliv fungerar som en naturlig mjukgörare och skyddar tänderna mot syraangrepp.


Människor med diabetes kan också få problem med tänderna och munhålan på grund av komplikationer som kan uppstå till följd av sjukdomen, till exempel skador på nerver och blodkärl.


Det är viktigt för människor med diabetes att ha en god munhälsa, eftersom munhälsan kan påverka allmäntillståndet och vice versa.

Det rekommenderas att man upprätthåller en god munhygien, genom att borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd eller munskölj. Det är också viktigt att regelbundet besöka tandläkaren för undersökningar och eventuella behandlingar.

8 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page