top of page

Barn och Munhygien

Att borsta tänderna är viktigt för att hålla munhålan frisk och fri från plack och bakterier. Det kan vara svårt att få barn att tycka att tandborstning är kul, men det finns ett par knep man kan använda för att få barnet att tycka att det är roligt att borsta tänderna.


Ett sätt är att använda en tandborste med ljus och ljud, som kan fånga barnets uppmärksamhet och göra tandborstningen roligare. Man kan också använda tandkräm med olika smaker, så att barnet får lite variation. Ett annat tips är att låta barnet välja sin egen tandborste, med favoritfärger eller kanske med sina favoritkaraktärer på.


Det är också viktigt att förklara för barn varför det är viktigt att borsta tänderna, så att de förstår att det inte bara är en plikt utan att det faktiskt gynnar den egna hälsan. Man kan till exempel jämföra tänderna med kroppens viktigaste verktyg, och att det är viktigt att ta hand om dem på samma sätt som man tar hand om sina händer eller fötter.


Att ta hand om sina tänder är viktigt för att hålla munhålan frisk och förebygga karies, tandlossning och andra hälsoproblem.

Här är några tips för att inspirera barn att ta hand om sina tänder:

  1. Gör tandborstning till en familjesak – tandborstning kan vara kul om alla i familjen deltar och gör det till en social och rolig aktivitet.

  2. Var förebild – barn lär sig genom att se vad vuxna gör. Var noga med att alltid borsta dina egna tänder så att barnet ser att det är viktigt.

  3. Använd lekfulla tandborstningsprodukter – det finns många tandborstningsprodukter med lekfulla och roliga motiv som kan göra tandborstningen mer spännande för barnet.

  4. Belöna barnet för att ta hand om sina tänder – belöna med små gåvor eller uppmuntran när barnet tar hand om sina tänder på ett bra sätt.

  5. Gör tandborstningen till en del av den dagliga rutinen – genom att inkludera tandborstning som en del av den dagliga rutinen så blir det en vana för barnet och lättare att komma ihåg att göra.

  6. Prata om varför tandborstning är viktigt – förklara för barnet varför tandborstning är viktigt och hur det hjälper till att hålla tänderna friska och starka.

Att borsta tänderna är viktigt för att hålla munhälsan i form och för att förebygga karies och tandlossning. För barn kan det vara svårt att borsta tänderna på egen hand, så det är bra att föräldrarna hjälper till att följa upp att tänderna blir rena.

Här är några tips för att underlätta tandborstning för barn:

  1. Välj en tandborste som passar barnets mun. Det finns tandborstar med små borsthuvuden och mjuka borststrån som passar barn under 12 år.

  2. Använd en tandkräm som är lämplig för barn. Barn under 6 år behöver borsta tänderna med fluortandkräm som innehåller 1000 ppm fluorid, medan barn över 6 år kan använda "vuxentandkräm" alltså tandkräm som innehåller 1450 ppm fluorid.

  3. Vispa upp en tillräcklig mängd tandkräm på borsten. En klick som barnets lillfingernagel räcker för barn under 5 år.

  4. Låt barnet borsta tänderna själv. Hjälp barnet att borsta alla tänder och områden i munnen, men låt barnet göra det mesta av arbete.

  5. Använd rätt tandborste och tandtråd: Det är viktigt att använda en mjuk tandborste för att inte skada barnets tänder och tandkött. Välj en tandborste med runda och mjuka borststrån och byt ut den var tredje månad.

  6. Begränsa sockerintaget: En hög konsumtion av socker är en stor bidragande faktor till karies och tandförlust.




Barn och Tandvårdsrädsla

Tandvårdsskräck är vanligt hos barn, speciellt vid första besöket hos tandläkaren. Det kan bero på olika saker, till exempel att barnet inte är bekant med den nya miljön eller rädsla för smärta. Det är viktigt att föräldrar hjälper barn att känna sig trygga och ger dem möjlighet att ställa frågor och få sina oro bemötta. Det kan också hjälpa att läsa böcker om tandvård tillsammans och att visa barnet hur man tandborstar och sköter om sina tänder på rätt sätt. Genom att ge barnet möjlighet att vänja sig vid tanken på tandvård och att få en förståelse för dess viktighet kan man minska rädslan för tandläkaren.


Tandvårdsskräck är en vanlig företeelse hos både vuxna och barn. Det kan handla om rädsla för smärta, oro för att tappa kontrollen under behandlingen eller bara en allmän rädsla för tandläkaren. För att hjälpa barn som har tandvårdsrädsla finns det en rad åtgärder som kan underlätta för dem.


Ett bra första steg är att försöka förstå varför barnet är rädd. Har de haft dåliga erfarenheter från tidigare tandvårdsbesök, har de sett någon annan bli behandlad eller har de hört negativa berättelser från andra? Genom att få klarhet i orsaken kan man sedan börja hantera rädslan på ett mer specifikt sätt.


Det kan också vara bra att prata med tandläkaren om barnets rädsla. Tandläkaren kan anpassa behandlingen efter barnets behov och kan också ge tips på hur man kan lindra rädslan.

Det finns även olika tekniker som kan hjälpa barn att slappna av under tandvårdsbesöket. Till exempel kan man använda avslappningsövningar eller andningstekniker för att hjälpa till att minska rädslan.

6 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page